Securitate WEB

Criminalitatea cibernetică se află într-o continuă creștere. Sunt mii de site-uri care conșin programe de tip malware, spyware, phising etc., create special pentru a vă fura informații sensibile.

Cum putem verifica securitatea unui site?

De fiecare dată când navigăm pe diferite site-uri, între computerul nostru și serverul pe care este găzduit site-ul are loc un schimb de date, transmise în plain text, pe care orice persoană cu minime cunoștinte le poate descifra.

Secure Sockets Layer (SSL) protejează datele de terții cititori care doresc să le utilizeze doar în folosul lor.

Actualizați browserul. Indiferent de browserul pe care îl utilizați, veți găsi actualizări care apar la intervale regulate și care vă indeamnă să le utilizați. Un browser actualizat la zi vă poate proteja de o parte din aceste site-uri.

Verificați adresa url. Reprezintă una dintre cele mai bune și simple metode de a afla dacă un site este sigur sau nu. Trebuie doar să observați url-ul paginii și veți descoperi că în cazul site-urilor care sunt securizate, url-ul incepe cu "https" in comparatie cu site-urile web obisnuite la care url-urile incep cu "http". Exemplu: www.google.ro.

Lock Icon. Atunci când veți accesa o pagină web securizată, veți găsi undeva pe fereastră o pictogramă a unui sistem de blocare.

Verificați certificatul de securitate. Pictograma de blocare indică deja un site sigur, insă pentru a înlătura orice dubiu, faceți click pe ea. Odată ce ați făcut click, veți descoperi o legatură, se va deschide o nouă fereastră în care sunt prezentate detalii despre securitatea site-ului.

Securitatea unui site

Certificatul SSL este indicatorul final de siguranță al site-ului. Acolo veți găsi informații despre valabilitate, autorul certificatului, etc.

O altă modalitate de verificare a securitații site-ului o oferă instrumentele online. Cu alte cuvinte există anumite site-uri pe internet care oferă diverse instrumente pentru a verifica securitatea unui site. Pentru a utiliza aceste instrumente trebuie să mergem la unul dintre aceste pagini și să introducem adresa url a site-ului pe care dorim sa îl verificam.

Incercati sa dati cat mai putine informatii personale. Acest lucru este valabil atat pentru site-urile mici cat si pentru cele mari, mai ales incepatorilor din lumea business-ului. Pentru a afla daca firma respectiva este reala, cautati o adresa fizica sau un numar de contact. Informandu-va veti afla daca numarul este unul fictiv sau nu. Nu neglijati feedback-urile, cautati persoane care au mai apelat la serviciile respective si incercati sa aflati cat mai multe informatii.

Înainte de a efectua orice operațiune sau de a vă introduce datele cu caracter personal, asigurați-vă de securitatea site-ului.